Tehnici de relaxare – Meditatie ghidata si psihoterapie
Pentru a schimba lentilele prin care privim existenţa noastră, pentru a începe din nou să trăim, să vedem Miracolul Creaţiei care face parte din noi şi din viaţa noastră la tot pasul, este necesar să ne deschidem şi să rescriem aceasta programare mentală care a avut loc în creierul nostru zi de zi, fără ca noi să ne dam seama.
Zilnic suntem programaţi pentru angoase, griji, competiţie, separare. Dar suntem supusi acestei programări doar dacă ne lăsăm stapaniţi şi dacă ne identificăm cu acest rol de „masca socială” fără a vedea alternativa.
Meditaţia ghîdata este una dintre cele mai simple metode de a atinge o stare de relaxare profundă şi linişte interioară. Practicată constant, aceasta meditaţie poate deveni o modalitate puternică de eliminare a stresului în perioadele grele pe care le trecem la un moment dat şi ne poate ajuta să ne schimbăm atitudinea.
Într-o meditaţie ghidată, eşti ajutată de un mentor pentru a reuşi să găseşti liniştea interioară.
Cănd apelăm la anumite tehnici de relaxare şi ce sunt acestea ?
Unele tehnici de relaxare - exerciţii de respiraţie, meditaţie ghidată şi mind control sunt accesibile tuturor şi deprinderea lor este esenţială într-o lume stresată şi agitată. Ele oferă puterea de a ne redobândi şi menţine echilibrul mental şi emoţional, şi capacitatea de a ne crea stări pozitive, oricând avem nevoie. Acestea sunt un ingredient necesar al procesului terapeutic, deoarece ne ajută să fim mai receptivi la schimbare, prin modificările ce se produc atât la nivel fizic, cât şi neuro-chimic.
Tehnicile de relaxare sunt variate :
- Metode de respiraţie
- Relaxare musculară progresivă
- Vizualizare creativă
- Exerciţii fizice sau mentale
Tehnicile de relaxare pot fi aplicate atât adulților, cât și copiilor. În situații stresante, cum ar fi perioada examenelor, tehnicile de relaxare pot să ușureze atât învățarea cât și reamintirea informațiilor în timpul examenelor.